^Vrati na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Staklenik ili plastenikStaklenik Nisstaklenik pula

Staklenik i plastenik koriste tzv. “učinak staklene bašte” za skupljanje energije zračenja sunca. Sunčana svetlost je sastavljena od razlicitih talasnih dužina. Prolaskom kroz staklenu prizmu svetlost se razdvaja na tz. “spektar” u kojemu se mogu videti sve dugine boje, jednako kao i na nebeskom svodu kada se pojavi duga.

Svetlost se tada lomi u sitnim vodenim kapljicama i zato se duga pojavljuje najčešće posle kiše. Kada sunčeva svetlost dodje do nekog predmeta, tu se zaustavi. Jedan deo energije brzine pretvara se u energiju topline i upije u telo, a jedan odbije kao novo zračenje, ali ovog puta druge (veće) dužine.

Čista staklena ploča je telo koje propušta skoro sveukupnu pridošlu svetlost, ali ne propušta veliki deo toplotnog zračenja od usporenih talasa koji su se odbili od površine ispod stakla. Zato je staklenik do sada najučinkovitiji sistem za prikupljanje sunčeve energije.

Plastična folija ne propušta svu svetlost i zato je njen učinak manji nego kod stakla. Zato nije svejedno kakvom folijom pokrivamo plastenik. Folije za plastenike moraju propuštati što veći deo svetlosti, ali zadržavati toplinsko zračenje na izlazu iz plastenika.

 

efekat staklene baste

staklenik kucura

Trajnost stakla je neogranicena, dok je trajnost plastične folije različita i prilikom kupovine treba paziti na garantovanu otpornost na UV zrake, kao i trajnost (dve, tri ili više godina). Providnost stakla je skoro stoprocentna a za plastičnu foliju iznosi oko 70 procenata. Kroz staklo je prodor sunčevog spektra kompletan, dok se za foliju to ne može reći zbog šarolike ponude u kvalitetu plastične folije. Tako je i cena plastenika niža od staklenika. Ako ste sigurni u vašu želju da dugotrajno  uzgajate povrće ili cveće, odlučite se za staklenik. U protivnom izračunajte razliku u ceni i troškove zamene plastike kao i troškove grejanja koji su nešto veci u plasteniku, pa onda donesite odluku.

Zimsko grejanje plastenika ili staklenika je najveci trošak u proizvodnji. Zato se pokušava na mnogo načina smanjiti potreba za toplotnom energijom. To je jedino moguće postići dobrom izolacijom, ugradnjom duplog stakla na zidove staklenika ili grejanjem najvažnijeg dela biljke, a to je njen koren ili deo ispod zemlje. Konačno i sunčevi zraci, kada kao svetlost ulaze u staklenik, greju zemlju ili biljku kada se na njima zaustave.



 Copyright © 2022 Eureka  Rights Reserved.