^Vrati na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


staklenik valjevo

staklenik svilajnac

Danas savremeni staklenici izgledaju dosta drugačije, radna visina je povećana sa 2,5m na 4 do 5m, gde se vidi da je kapacitet povećan za duplo. Odmah se postavlja pitanje kako grejati takav prostor, mora se priznati da se sporije greje ali se i sporije hladi. Zbog velike propustljivosti stakla čak i kratkotrajna sunčeva svetlost je sasvim dovoljna da veoma brzo zagreje površinu staklenika. Trudimo se da stvorimo biljci što prirodnije uslove za razvoj uz savremeni način proizvodnje.

Savremeni staklenik pored grejanja mora da ima i sistem zasenčenja, da bi štitio biljku odprevelikog sunčevog uticaja, zatim pored krovnog i sistem bočnog provetravanja, lampe za veštačko sunce za period kratkog dana, doziranje CO2, i sa moćnim kompjuterom vršiti kompletni način prihrane, zalivanja i zaštite. Uz neophodno uvođenje bumbara za oprašivanje, preparate i predatore za što efikasniju prirodnu borbu protiv biljnih štetočina.

staklenik svilajnacstaklenik agrorazvojEvropska unija je kroz zakon o staklenicima en1301 definisala sve tehničke uslove sa osvrtom na svaku zemlju pojedinačno zbog različitih klimatskih uslova navodeći koeficijente uticaja vetra i snega.

Zadatak projektanata je da zapreminu povećavaju do granice ekonomskih isplativosti uz maksimalni procenat osvetljenosti, i uz sve to procenat zasenčenja od konstrukcije svede na najmanju moguću meru.

staklenik nisstaklenik pula

 

staklenik sivacstaklenik pula

 

 

 Copyright © 2022 Eureka  Rights Reserved.