^Vrati na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Tipovi konstrukcije definisani su rasponom nosećeg rama konstrukcije (rasponi se kreću od 3.2m, 6.4m, 8m i 12.8m). Konstrukcija je čelična (toplo pocinkovana) ili aluminijumska sa najčešćim razmakom ramova od 3 - 4m.

temelj staklenikakrov staklenika

Temelji:

·   samci

·   trakasti

·   parapeti

·   stubići

·   staze

oluk staklenikaZa staklenik se uglavnom koriste trakasti temelji prosečne visine 0,3m. Stope dubine 0,8m su rasporedjene na svaka 3 do 4m u pravcu nosećih stubova staklenika. Po sredini objekta se liju stubovi samci koji su uglavnom gotove izrade i naručuju se uz staklenik. naručivanje vec izlivenih stubića obezbedjuje dosta veću preciznost u izradi temelja  a razlika u ceni je zanemarljiva.

Staze unutar objekta zavise od njegove namene. Recimo za garden centar nam treba što vise staza dok se u proizvodnim staklenicima ide na minimum staza zbog što većeg iskorišćenja korisnog prostora.

Noseća konstrukcija

U noseću konstrukciju spadaju ramovi, rešetke, stubovi, spregovi, oluci i rožnjace. Sva konstrukcija je toplocinkovana i vek trajanja joj je veoma dug. Spaja se cinkovanim zavrtnjevima. Naravno svi kritični spojevi se tretiraju cinkom u spreju i potpuno su zaštićeni od korozije u agresivnoj sredini staklenika.

Nosači stakla

Nosači stakla su specijalni namenski profili izrađeni od legure aluminijuma. Zaptivanje stakla se vrši gumom ili neopren lajsnom, otpornom na uv zračenje sto dosta povećava njihov vek trajanja. Podužni preklop stakla se vrši aluminijumskim profilima ili neopren H lajsnom.vrata staklenika

Vrata

Uglavnom su aluminijumska, isporučuju se sa kompletnom pratećom opremom i profilima. Vrata mogu biti viseća (sa klizanjem po gornjoj šini) ili klizna (sa klizanjem po donjoj šini). Ima ih u raznim dimenzijama, od najmanjih za prolaz ljudstva do velikih za cirkulaciju velikih mašina  (šlepera, kamiona, traktora itd...). jednokrilna ili dvokrilna mogu doseci visinu i do 5m.

Provetravanjeprovetravanje staklenika

Staklenici se provetravaju preko krovnih i bočnih klapni koje mogu biti pojedinačne i po celoj dužini objekta. U savremenim staklenicima ventilacija se sastoji od sistema mehaničkih i elektromehaničkih uređaja pomoću kojih se ostvaruje automasko ili poluautomatsko otvaranje i zatvaranje klapni. Za naše podneblje potrebno je da otvori za provetravanje zauzimaju minimum 25% od krovne staklene površine.

prozori staklenikaU predelima sa toplijom  klimom se za hladjenje objekta koriste i ventilatori za mešanje vazduha mada postoji jos dosta rešenja kako ohladiti pregrejan staklenik. Za pogon krovne ventilacije se koriste motori sa reduktorima a mogu biti i na ručni pogon.

Za motorni pogon se koriste trofazni elektromotori snage od 180 do 500w. Motorima se upravlja preko komandnih kutija (switch boxova) koji imaju ugradjenu poluautomatiku za otvaranje, zatvaranje i sigurnosno zaustavljanje u slučaju kvara. Komandne kutije su prilagođene za naknadnu dogradnju pune automatike.

Pokrivač

Za pokrivanje staklenika se najčešće koristi staklo debljine 4mm. U izuzetnim slučajevima se moze koristiti i polikarbonat koji ima kraći vek trajanja ali je neophodan za garden centre. Pokrivanje bočnih i čeonih površina može se izvesti jednostrukim ili dvostrukim zastakljivanjem. Duplim odnosno dvostrukim zastakljivanjem se zimi može uštedeti i do 30% toplotne energije.

 Copyright © 2022 Eureka  Rights Reserved.